Alergia

ALERGIA - „choroba cywilizacyjna”

Zachorowalność na alergie rośnie. Eksperci prognozują, że za 15 lat co drugi Europejczyk może cierpieć na jakąś chorobę alergiczną.

Alergia to reakcja nadwrażliwości układu odpornościowego na substancje nazywane alergenami, które powinny być obojętne dla człowieka zdrowego. Kiedy nasz organizm narażony jest na kontakt z alergenem, pojawiają się takie objawy jak:

  • katar
  • zapalenie spojówek
  • kaszel
  • mogą pojawić się również biegunki i bóle brzucha, zaparcia
  • wysypka

 

Alergeny wziewne:

  • zewnątrzpochodne (pyłki roślin: traw, drzew, niektóre gatunki pleśni)
  • wewnątrzpochodne (alergeny kurzu domowego, zwierząt: karaluchów, psa, kota, świnki morskiej, myszy, królika a także pleśń oraz lateks.

Co ciekawe, chory uczulony na alergeny pyłków roślinnych (np. brzozy) może odczuwać objawy na niektóre rodzaje białek zawartych w pokarmach (np. jabłka), co nosi nazwę reakcji krzyżowych.

 

Alergeny pokarmowe:

Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. Najczęściej występujące to: mleko krowie, gluten, jaja kurze, mięso, orzechy, seler, ryby, skorupiaki.

 

Badania alergologiczne pomogą ustalić przyczynę uczulenia, ułatwią leczenie i łagodzenie objawów.

 

Badania laboratoryjne pomocne w diagnostyce alergii:

  • Panel alergenów wziewnych (30 alergenów) (Pyłek cyprysu, Pyłek leszczyny, Pyłek jesionu, Pyłek dębu, Pyłek oliwki, Pyłek brzozy, Pyłek żyta, Pyłek owsa, Pyłek wiechliny łąkowej, Pyłek tymotki łąkowej, Pyłek pszenicy, Pyłek kupkówki, Pyłek cynodonu palczastego, Pyłek babki lancetowatej, Pyłek komosy, Pyłek parietarii, Pyłek ambrozji, Pyłek bylicy, Naskórek kota, Naskórek psa, Naskórek konia, Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Dermatophagoides pteronyssinys, Dermatophagoides farinae, Lateks, Karaluch)
  • Panel alergenów pokarmowych (30 alergenów)(Pomidor, Awokado, Banan, Owoce cytrusowe-mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), Kiwi, Orzechy ziemny, Orzech laskowy, Groch, Soja, Seler, Wołowina, Kurczak, Wieprzowina, Małż, Krewetka, Krab, Tuńczyk, Dorsz, Czosnek, Cebula, Drożdże, Sezam, Ryż, Kukurydza, Mąka pszenna, α-Laktoalbumina, β-Laktoglobulina, Kazeina, Białko jaja kurzego)
  • Panel alergenów atopowy (30 alergenów)(Mleko krowie, Alfa-laktoalbumina, Beta-laktoglobulina, Kazeina, Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Dorsz, Orzech ziemny, Kakao, Soja, Jabłko, Marchew, Pomidor, Mąka - mix (pszenica, żyto, jęczmień, owies), Kurczak, Owoce cytrusowe - mix (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), Ryż, 6 traw - mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), Żyto, Naskórek psa, Naskórek kota, Cladosporium herbarum, Alternaria alternate, Aspergillus fumigatus, D. pteronyssinus, D. farinae, Pyłek leszczyny, Pyłek brzozy, Pyłek bylicy)
  • Panel alergenów wziewnych (20 alergenów) (Pyłek brzozy brodawkowej, Pyłek olszyny szarej, Pyłek leszczyny, Pyłek dębu, Tymotka łąkowa, Pyłek żyta, Pyłek bylicy, Pyłek babki lantacetowatej, D.pteronyssinys, D.farinae, Naskórek psa, Naskórek kota, Naskórek konia, Naskórek świnki morskiej, Naskórek chomika, Naskórek królika, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Alternaria alternata)
  • Panel alergenów pokarmowych (20 alergenów) (Orzech laskowy, Orzech ziemny, Orzech włoski, Migdał, Mleko krowie, Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Kazeina, Ziemniak, Seler, Marchew, Pomidor, Dorsz, Krewetka, Brzoskwinia, Jabłko, Soja, Mąka pszenna, Sezam, Mąka żytnia)
  • Panel alergenów atopowy (20 alergenów) (Mleko krowie, Kazeina, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, (BSA) surowicza album. Woł., Białko i żółtko jaja kurzego, Ryż, Soja, Banan, Wieprzowina, Wołowina, Kurczak, Mąka-mix (pszenica, żyto, jęczmień, owies), Drożdże, Roztocza kurzu domowego-mix (D.pteronyssinus, D.farinae), Pleśnie-mix (Cladosp. herbarum, Alt. Alternata), Drzewa późne, Drzewa wczesne, 6 Traw-mix (tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa))
  • Panel alergenów pediatryczny (20 alergenów) (Orzech ziemny, Mleko krowie, Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Ziemniak, Marchew, Dorsz, Jabłko, Soja, Mąka pszenna, Pyłek brzozy brodawkowej, Tymotka łąkowa, Pyłek bylicy, D.pteronyssinus, D.farinae, Naskórek psa, Naskórek kota, Naskórek konia, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarium)
  • Panel alergenów antybiotyki I (10 IgE spec.)(Penicilin G, Penicilin V, Ampicillin, Amoxicillin, Sulfamethoxazol, Cephalosporin, Ofloxacin, Cefaclor, Tetracyclin, Erythromycin)
  • Panel alergenów mleko i gluten (6 IgE spec.)(Mleko krowie, Alfa-laktoalbumina, Beta-laktoglobulina, Kazeina, BSA (surowicza albumina wołowa), Gluten)
  • Panel alergenów owady (5 IgE spec.) (Pszczoła, Osa, Szerszeń, Komar, Meszka)
  • Pojedyncze alergeny sIgE
  • Test FABER pozwala sprawdzić stężenie swoistych immunoglobulin E wobec 244 komponent ze 123 źródeł alergenowych. Powstał w oparciu o najbardziej zaawansowaną wiedzę w dziedzinie nanotechnologii do pomiaru swoistych IgE wobec molekuł i wyciągów alergenowych tj. pasożyty, jady owadów, mięsa, insekty, pyłki traw, pyłki chwastów, lateks, roztocza, mikroorganizmy, mleko, warzywa, pyłki drzew, jaja i mięso ptaków, ryby, owoce morza, mięczaki, naskórki i białka zwierzęce, owoce, orzechy, ziarna, rośliny strączkowe. Takie rozwiązanie pozwala uzyskać wyniki dla niemal wszystkich ważnych klinicznie molekuł.
2019 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲