Metabolizm kofeiny

Co to jest kofeina?

Kofeina jest najczęściej spożywaną substancją pobudzającą na świecie, który jest głównym składnikiem kawy. Poza kawą znajduje się w kilku innych roślinach, takich jak kakao i herbata, oraz pokrewnych produktach spożywczych, takich jak czekolada, napoje gazowane, napoje energetyczne i wiele leków dostępnych bez recepty. Kawa jest najczęściej stosowanym środkiem stymulującym, który może powodować uzależnienia. Kofeina działa na ośrodkowy układ nerwowy, na serce, a także działa moczopędnie.

 

Jak szybko kofeina jest usuwana z naszego organizmu?

U większości zdrowych dorosłych okres półtrwania kofeiny wynosi około 4 godziny, co oznacza, że w tym czasie jej stężenie we krwi zmniejsza się o połowę. Kofeina jest metabolizowana (przetwarzana) głównie przez cytochrom P450, enzym wytwarzany przez wątrobę. Każda z naszych komórek zawiera 2 kopie genu tego enzymu, po jednej dla każdego z rodziców. Wiadomo, że gen posiada dwa warianty (tak zwane allele), które definiują różne zdolności do metabolizowania kofeiny. Allel „A” określa enzym, który metabolizuje kofeinę szybko, podczas gdy allel „F” enzym metabolizujący powoli. Osoby posiadające dwie kopie szybko metabolizującego allela „A” są szybkimi metaboli zerami, natomiast te, z co najmniej jedną kopią powoli metabolizującego allela „F”, są wolnymi metabolizerami. Kawa ma silniejszy wpływ na wolnych metabolizerów. Około 54% populacji należy do grupy wolnych metabolizerów.

 

Dlaczego warto wiedzieć jak szybko nasz organizm pozbywa się kofeiny?

Badania wykazały, że wolni metabolizerzy kofeiny są znacznie bardziej narażeni na ryzyko zawału serca niż szybcy metabolizerzy. Na przykład spożywanie 2 do 3 filiżanek kawy dziennie zwiększa u nich ryzyko zawału serca o 36%, a u 4 lub więcej filiżanek dziennie powoduje zwiększenie ryzyka do 64%. Efekt ten jest jeszcze bardziej wyraźny u osób powyżej 50 roku życia1. Inne badania dowiodły nieznaczną tendencję do zwiększenia ryzyka utraty ciąży proporcjonalnie do dziennego spożycia kofeiny u kobiet homozygotycznych dla allela “F”2. Z drugiej strony, wśród szybkich metabolizerów umiarkowane spożycie kofeiny może nawet nieco zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego3.

 

Jak można to zbadać?

Sprawdzając swoje wrodzone zdolności metabolizowania kofeiny. Następnie dostosowując spożycie kofeiny do otrzymanego wyniku, możemy przyczynić się do zdrowszego trybu życia. Badanie jest proste, a wynik pewny i ważny przez całe życie. Poprzez pobranie wymazu z policzka możesz dowiedzieć się, czy metabolizujesz kofeinę powoli czy szybko, a co za tym idzie, jak bardzo musisz uważać pijąc kawę.

Znajomość zawartości kofeiny w produktach spożywczych i lekach, oraz wiedza o jej metabolizmie przez własny organizm, są niezwykle istotne w świadomym i bezpiecznym spożywaniu kofeiny.

Badanie genetyczne jest proste, a wynik pewny i ważny przez całe życie.

  1. Cornelis et al., Journal of American Medical Association, 2006
  2. Sata et al., Molecular Human Reproduction, 2005
  3. Cornelis et al., Journal of American Medical Association,2006
2018 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲