Nietolerancja glutenu

Co to jest gluten?
Gluten to białko obecne w zbożach pszenicy, żyta, jęczmienia. Produkty te towarzyszą nam w codziennej diecie m.in. w pieczywie, płatkach śniadaniowych, makaronie, ciastach, ale także w wyrobach wędliniarskich. Dlaczego tak ważna jest odpowiednia dieta u osób z nietolerancją glutenu?
Składniki glutenu: gliadyna w ziarnach pszenicy, sekalina w życie i hordeina w jęczmieniu wywołują chorobę nazywaną celiakią. Istotą celiakii jest nietolerancja glutenu.
Celiakia
(choroba trzewna - znana również, jako enteropatia glutenowa) to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym towarzysząca choremu przez całe życie, w której toksycznie wpływający na organizm gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. W konsekwencji wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.
Objawy:
- bóle i wzdęcia brzucha
- biegunki
- utrata masy ciała
- osłabienie
- zaburzenia wzrostu u dzieci
- objawy niedoborowe, będące efektem zespołu złego wchłaniania (skutek niedoboru wielu witamin i mikroelementów)
- owrzodzenia jamy ustnej
- bóle kostne i stawowe
- niepłodność
Choroba może ujawnić się w każdym wieku, zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak również w pozostałym wieku.
Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, bardzo ważna jest wczesna diagnostyka pod kontrolą lekarza specjalisty i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Nie należy wprowadzać diety bezglutenowej bez wcześniejszej konsultacji, gdyż może zakłócić to prawidłowe rozpoznanie.
Badania:
- Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty tGT) IgA i IgG
- Przeciwciała przeciwko endomysium (EmA) IgA i IgG
- Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny (DGP) IgA i IgG
Badanie genetyczne:
- Badanie genetyczne HLA DQ2/DQ8
Pakiet:
-
Nietolerancji glutenu:
IgA, p/c p.deamidowanym peptydom gliadyny IgG, p/c p.transglutaminazie tkankowej IgACena: 163zł 140zł
Badanie to ma wysoką wartość predykcyjną ujemną, czyli służy do wykluczenia celiakii, a nie jej potwierdzenia. Określa predyspozycje genetyczne dla rozwoju celiakii.
Alergia na gluten
Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. W naszym organizmie mogą wytwarzać się specyficzne dla glutenu przeciwciała w klasie IgE i wywoływać niepożądane objawy tj. biegunka, wymioty, pokrzywka, wysypka, katar. Alergia na gluten, zależna od IgE, jest reakcją natychmiastową tzn. objawy występują w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu.
Badania:
- IgE specyficzne gluten (gliadyna)
- Panel alergenów mleko i gluten (6 IgE spec.) (mleko krowie, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, BSA (surowicza albumina wołowa), gluten)
Aby mieć pewność, czy objawy alergii na gluten nie są objawami celiakii, oznacza się stężenie wspomnianych przeciwciał typowych dla celiakii (EmA, DGP i/lub tTG), które nie występują w przypadku alergii na gluten.