Nietolerancja glutenu

Co to jest gluten?

Gluten to białko obecne w zbożach pszenicy, żyta, jęczmienia. Produkty te towarzyszą nam w codziennej diecie m.in. w pieczywie, płatkach śniadaniowych, makaronie, ciastach, ale także w wyrobach wędliniarskich. Dlaczego tak ważna jest odpowiednia dieta u osób z nietolerancją glutenu?

Składniki glutenu: gliadyna w ziarnach pszenicy, sekalina w życie i hordeina w jęczmieniu wywołują chorobę nazywaną celiakią. Istotą celiakii jest nietolerancja glutenu.

Celiakia

(choroba trzewna - znana również, jako enteropatia glutenowa) to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym towarzysząca choremu przez całe życie, w której toksycznie wpływający na organizm gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. W konsekwencji wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Objawy:

  • bóle i wzdęcia brzucha
  • biegunki
  • utrata masy ciała
  • osłabienie
  • zaburzenia wzrostu u dzieci
  • objawy niedoborowe, będące efektem zespołu złego wchłaniania (skutek niedoboru wielu witamin i mikroelementów)
  • owrzodzenia jamy ustnej
  • bóle kostne i stawowe
  • niepłodność

Choroba może ujawnić się w każdym wieku, zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak również w pozostałym wieku.

Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, bardzo ważna jest wczesna diagnostyka pod kontrolą lekarza specjalisty i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Nie należy wprowadzać diety bezglutenowej bez wcześniejszej konsultacji, gdyż może zakłócić to prawidłowe rozpoznanie.

Badania:

  • Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty tGT) IgA i IgG
  • Przeciwciała przeciwko endomysium (EmA) IgA i IgG
  • Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny (DGP) IgA i IgG

Badanie genetyczne:

  • Badanie genetyczne HLA DQ2/DQ8

Pakiet:

  • Nietolerancji glutenu:
    IgA, p/c p.deamidowanym peptydom gliadyny IgG, p/c p.transglutaminazie tkankowej IgA

    Cena: 163zł  140zł

Badanie to ma wysoką wartość predykcyjną ujemną, czyli służy do wykluczenia celiakii, a nie jej potwierdzenia. Określa predyspozycje genetyczne dla rozwoju celiakii.

 

Alergia na gluten

Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. W naszym organizmie mogą wytwarzać się specyficzne dla glutenu przeciwciała w klasie IgE i wywoływać niepożądane objawy tj. biegunka, wymioty, pokrzywka, wysypka, katar. Alergia na gluten, zależna od IgE, jest reakcją natychmiastową tzn. objawy występują w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu.

Badania:

  • IgE specyficzne gluten (gliadyna)
  • Panel alergenów mleko i gluten (6 IgE spec.) (mleko krowie, alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, kazeina, BSA (surowicza albumina wołowa), gluten)

 

Aby mieć pewność, czy objawy alergii na gluten nie są objawami celiakii, oznacza się stężenie wspomnianych przeciwciał typowych dla celiakii (EmA, DGP i/lub tTG), które nie występują w przypadku alergii na gluten.

2018 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲