Nietolerancja histaminy

Co to jest histamina?
Histamina jest aminą biogenną, występującą naturalnie w organizmie. Pełni funkcję mediatora procesów zapalnych, odgrywając kluczową rolę w takich chorobach jak alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa, pokrzywka. Może wywoływać inne dolegliwości m.in. bóle i zawroty głowy, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca, biegunki, zapalenia błony śluzowej żołądka.
Pokarmy wpływające na poziom histaminy:
Szczególnie bogate w histaminę są te, poddane obróbce mikrobiologicznej (dojrzewające), jak np. twarde sery, czerwone wino czy kapusta kiszona.
Natomiast wiele innych produktów może prowadzić do zwiększonej syntezy histaminy w organizmie (tzw. liberatory histaminy), jak np. owoce cytrusowe, truskawki, skorupiaki, barwniki spożywcze. Rolę liberatorów histaminy mogą pełnić również leki i alkohol. Niektóre leki mogą też hamować metabolizm/rozkład histaminy.
Objawy nietolerancji histaminy:
- bóle głowy, migrena
- biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, wymioty
- zaczerwienienie skóry, świąd skóry, pokrzywka
- przewlekły katar
- bóle miesiączkowe
- przyspieszona akcja serca
- nadciśnienie
Nietolerancja histaminy jest skutkiem braku równowagi między stężeniem histaminy w organizmie, a jej rozkładem.
Badania:
- Diaminooksydaza (DAO) – oznaczenie stężenia enzymu w surowicy krwi
DAO (diaminooksydaza) jest to enzym odpowiedzialny za usuwanie histaminy z organizmu Jego niedobór lub niska aktywność jest przyczyną gromadzenia się histaminy w organizmie. U pacjentów z objawami nietolerancji histaminy czynność DAO może być zredukowana od połowy do jednej trzeciej, w szczególnie poważnych przypadkach do jednej dziesiątej normalnej aktywności. Witamina B6 i miedź są niezbędne do syntezy DAO. Witamina C jest potrzebna do degradacji histaminy jako kofaktor tego enzymu.
- Histamina w moczu - w stanie zdrowia są to bardzo niskie poziomy
- Histamina w kale - najlepiej, aby próbka kału została pobrana w trakcie ostrych objawów
Podwyższenie poziomu histaminy może przejściowo wystąpić na skutek stresu, wysiłku fizycznego, chorób infekcyjnych czy przewlekłych stanów zapalnych jelit.