Nietolerancja pokarmowa - problem naszych czasów

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów
Czym się różnią?

Masz złe samopoczucie?

Możesz pić białe wino, ale nie czerwone?

Po szklance mleka w Twoim brzuchu zaczyna burczeć?

Czekolada, zamiast Cię uszczęśliwić, sprawia, że jesteś rozdrażniony?

Chleb i ciasta leżą ciężko na żołądku?

Jeśli tak, to możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową na niektóre produkty spożywcze.

Nie jest dobrze, gdy przyjemność kończy się takimi dolegliwościami jak swędzenie, bóle głowy, zmęczenie, wzdęcia… i to wszystko tylko dlatego, że zjadłeś kilka orzeszków ziemnych? Albo miałeś na obiad rybę? Albo omlet? To, co wydaje się być reakcją na stres lub chorobą, w rzeczywistości może być alergią lub nietolerancją pokarmową.

 

Czym jest alergia?

Organizm cierpiący na alergię wypowiada wojnę szkodliwym substancjom (w tym wypadku poszczególnym składnikom naszego pożywienia). Układ odpornościowy wysyła fałszywy alarm uwalniając swój arsenał obronny, jak gdyby walczył z zabójczym wirusem lub pasożytem.

Wytwarzane są wówczas przeciwciała (immunoglobuliny E, w skrócie IgE) i neuroprzekaźniki takie jak histamina, które sprawiają, że zaczyna nam lecieć z nosa lub odczuwamy mdłości. Nawet najmniejsze ilości pokarmu, określane tu jako alergeny, mogą wywołać reakcję alergiczną. Taką reakcję można zaobserwować zaraz po jedzeniu i często jest ona dość silna: czuć swędzenie w gardle, podniebienie zaczyna puchnąć, a na skórze pojawia się czerwona wysypka.

 

Czym jest nietolerancja?

Objawy nietolerancji pokarmowej dotyczą głównie przewodu pokarmowego. Rzeczywiste wystąpienie tych symptomów może pojawić się nawet dopiero po 72 godzinach po posiłku. Prawdę mówiąc “nietolerancje" to właściwie zaburzenia procesu trawienia, ponieważ organizm nie jest w stanie prawidłowo przetworzyć poszczególnych składników pokarmowych.

2018 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲