Test nietolerancji pokarmowej 176 (IgG zależnej)

Nie jest dobrze, gdy jedzenie posiłków kończy się takimi dolegliwościami jak swędzenie, bóle głowy, zmęczenie, wzdęcia… i to wszystko tylko dlatego, że zjadłeś kilka orzeszków ziemnych? Albo miałeś na obiad rybę? Albo omlet? To, co wydaje się być reakcją na stres lub chorobą, w rzeczywistości może być nietolerancją pokarmową.

 

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe to właściwie zaburzenia procesu trawienia, kiedy nie jesteśmy w stanie prawidłowo przetworzyć poszczególnych składników pokarmowych. Te zaś przenikają do krwioobiegu, gdzie z kolei przeciwciała (immunoglobuliny G, w skrócie IgG), wytwarzane w układzie odpornościowym, identyfikują je jako ciała obce, które muszą usunąć z organizmu. Powstają wówczas kompleksy immunologiczne, które w sytuacji ciągłości procesu związanego ze spożywaniem nieprawidłowo trawionego pokarmu, prowadzą do różnych dolegliwości, a w dalszym etapie do rozwoju szeregu poważnych zaburzeń i chorób przewlekłych jak choroba Hashimoto, Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu I, nadciśnienie tętnicze, zespół jelita drażliwego, zespół przewlekłego zmęczenia, autyzm, ADHD, stwardnienie rozsiane. Ponadto mogą być przyczyną problemów z poczęciem, czy utrzymaniem ciąży.

 

Objawy nietolerancji pokarmowej

Objawy nietolerancji pokarmowej są niespecyficzne. Często są pierwszym sygnałem wielu chorób przewlekłych, także tych nie związanych z układem pokarmowym, zaś spożycie tego samego pokarmu przez różne osoby, może powodować całkiem odmienne dolegliwości. Najczęstsze z nich to: nudności, zaparcia, biegunki, wzdęcia i bóle brzucha, trądzik lub wysypki, zapalenie skóry, bóle stawów, bóle głowy, migreny, ciągłe zmęczenie, a nawet depresja. Rzeczywiste wystąpienie symptomów pojawia się wiele godzin po posiłku (nawet po 72 godzinach), dlatego nie wiemy, co tak naprawdę nam szkodzi.

 

 Jak wykonać test nietolerancji pokarmowej?

Aby wykonać test nietolerancji pokarmowej, wystarczy niewielka ilość krwi aby uzyskać szybki i niezawodny obraz reakcji organizmu na spożywany pokarm. Test nietolerancji pokarmowej IgG zależnej określa koncentrację tych przeciwciał we krwi przeciwko konkretnym składnikom naszego pożywienia.

 Wynik testu nietolerancji pokarmowej

Przygotowujemy wynik testu w łatwym do zrozumienia formacie, zaś dodatkowo otrzymasz:

  • Konsultacje dietetyczną (dot. Testu PREMIUM) - przeprowadzoną przez dietetyków - specjalistów w zakresie nietolerancji pokarmowej w formie telekonsultacji;

  • Zestaw dedykowanych badanej osobie przepisów kulinarnych na kilkadziesiąt posiłków – wszystkie z uwzględnieniem nadwrażliwości wynikającej z testu;
  • „Poradnik przemiany żywieniowej” zawierający porady dotyczące dalszego postępowania oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Badane antygeny pokarmowe

Nowy skład pokarmów został dostosowany do preferencji żywieniowych polskiej populacji. Wprowadzono m.in. produkty często stosowane jako wspomagające leczenie, np. rumianek, aloes, kurkuma, kiszona kapusta, a także wszechobecny w żywności gluten i glutaminian.

Całkowitą nowością jest umieszczenie również mieszanki antybiotyków, które mogą wywoływać reakcje immunologiczne.

Badane antygeny pokarmowe*:

Agrest, Algi, Aloes, Amarantus, Ananas, Arbuz, Awokado, Bakłażan, Banan, Batat, Bazylia, Białe winogrona, Białko jajka, Boćwina, Borówka czarna, Bób, Brokuły, Brukselka, Brzoskwinia, Burak ćwikłowy, Camembert, Candida albicans, Cebula, Chmiel, Chrzan, Ciecierzyca, Cielęcina, Cukinia, Cykoria, Cynamon, Cytryna, Czarna herbata, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Daktyle, Dorsz, Drożdże spożywcze, Dynia, Dziki ryż, Fasola biała, Fasolka szparagowa, Figi, Glutaminian, Gluten, Gorczyca, Grejpfrut, Groch cukrowy, Groch zwyczajny, Gruszka, Gryka, Grzyby jadalne, Guma karobowa (emulgator E410), Imbir, Indyk, Jabłko, Jagnięcina, Jarmuż, Jęczmień, Jogurt, Kaczka, Kakao, Kalafior, Kalarepa, Kalmary, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Kapusta kiszona, Kapusta pekińska, Kapusta włoska, Karczoch, Karp, Kawa, Kazeina, Kiwi, Kminek, Kokos, Komosa ryżowa, Koper, Koper włoski, Krewetki, Kropidlak czarny, Królik, Kukurydza, Kurczak, Kurkuma, Kwiat lipy, Liść bobkowy, Łosoś, Majeranek, Mak, Makrela, Maliny, Małże, Mandarynka, Mango, Marchew, Mąka orkiszowa, Melon, Mieszanka antybiotyków, Mięso dzika, Mięta pieprzowa, Migdały, Miód, Mleko kozie, Mleko krowie, Morela, Natka pietruszki, Ogórek, Okoń, Olej rzepakowy, Oliwki, Oregano, Orzech laskowy, Orzech nerkowca, Orzech włoski, Orzeszki ziemne, Owies, Owoc karobu, Papaja, Papryka, Pasternak, Pestki dyni, Pestki słonecznika, Pieprz cayenne, Pieprz czarny, Pietruszka korzeń, Pistacje, Pokrzywa, Pomarańcza, Pomidory, Por, Porzeczki, Proso (kasza jaglana), Proszek do pieczenia, Pstrąg, Pszenica, Roszponka, Rozmaryn, Rukola, Rumianek, Ryż, Rzodkiewka, Sałata głowiasta, Sałata lodowa, Sałata rzymska, Sandacz, Sarnina, Seler, Seler naciowy, Ser kozi, Ser owczy, Sery krowie, Sezam, Siemię lniane, Soczewica, Soja, Szczypiorek, Szparagi, Szpinak, Śledź, Śliwka, Topinambur, Truskawki, Tuńczyk, Tymianek, Wanilia, Wątróbka drobiowa, Wieprzowina, Wiśnie, Wołowina, Ziele angielskie, Zielona herbata, Ziemniaki, Żołądek wołowy (flaki), Żółtko jajka, Żyto.

*mogą ulec zmianie

W teście zostały użyte mieszanki:

 

2019 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲