Test nietolerancji pokarmowej 176 (IgG zależnej)

Test przesiewowy na obecność przeciwciał IgG w kierunku antygenów pokarmowych

W trakcie trwania testu pacjent zostaje poddany 8-12 tygodniowej diecie rotacyjnej. Pacjent uczy się unikać składników pokarmowych których nie toleruje, a także jak zastąpić te produkty takimi, które są tolerowane. Pacjent wraz z wynikiem otrzymuje swój własny profil pokarmowy, dzięki któremu będzie w stanie wykluczać i zastępować konkretne produkty, a także rozpoznawać zależność pomiędzy przyjmowaniem niektórych składników pokarmowych, a zdrowiem.

Test wykrywa przeciwciała klasy IgG w kierunku antygenów pokarmowych. Podwyższony poziom przeciwciał IgG wskazuje na reakcję immunologiczną, spowodowaną antygenami pochodzącymi z konkretnych alergenów pokarmowych. Alergeny te zostają wprowadzone do układu limfatycznego w wyniku przenikania przez barierę jelitową do krwioobiegu. Wywołują one reakcję opóźnioną tj. od 3 do 72 godzin po spożyciu jedzenia.

Proszę zauważyć, że nie jest to metoda służąca do wykrywania przeciwciał IgE, działających zdecydowanie szybciej, obecnych przy alergiach takich jak np. reakcje atopowe, szczególnie często występujące  u dzieci.

 

Cel

Założeniem testu jest przekonanie, że każda osoba wykazuje swój indywidualny wzór tolerancji/nietolerancji pokarmowej, podobny do odcisku palca.

System odpornościowy każdej osoby odzwierciedla reakcje pokarmowe poprzez normalny bądź zwiększony poziom określonych przeciwciał. Podwyższone stężenie przeciwciał może być spowodowane niewydolnością bariery jelitowej, taką jak na przykład Zespół Nieszczelnego Jelita, która pozwala makroelementom na przenikanie przez tą barierę. W efekcie może to prowadzić do różnych reakcji patologicznych takich jak alergie, zaburzenia metaboliczne, choroby endokrynologiczne, a nawet reakcje autoimmunologiczne.

 

Zasada testu

Test jest oparty na teście immunoenzymatycznym (EIA), który może wykryć nietolerancję różnych antygenów pokarmowych. Analiza jest uzyskiwana poprzez użycie skanera wykrywającego podwyższony poziom  przeciwciał IgG w surowicy krwi, a następnie specjalistycznego programu pozwalającego na półilościowe wykrycie poziomów, które stanowią podstawę do leczenia.

Materiał:   Surowica 3ml

Metoda: Oczekiwany wynik to indywidualny wzór reaktywnych przeciwciał pokarmowych IgG, ułożonych w kilku grupach. We współpracy z doradcą żywieniowym interpretacja Testu Nietolerancji Pokarmowych przynosi bardzo skuteczne efekty.

Cena: Na życzenie

Czas realizacji: 14 dni

Badane antygeny pokarmowe*:

Ananas, Anyż, Arbuz, Awokado, Bakłażan, Banan, Batat, Bazylia, Biała kapusta, Białe winogrono, Białko jajka, Boćwina, Bób, Brokuł, Brokuł rzymski, Brukiew, Brukselka, Brzoskwinia, Burak ćwikłowy, Camembert, Cebula, Cheddar, Chrzan, Ciecierzyca, Cukinia, Cykoria, Cykoria endywia, Cykoria czerwona, Cynamon, Cytryna, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Daktyl, Dorsz, Drożdże piekarskie, Drożdże piwowarskie, Dynia hokkaido, Dziczyzna, Dziki ryż, Ementaler, Fasola czerwona, Fasola żółta, Fasolka szparagowa, Gouda, Grejpfrut, Groch cukrowy, Groch zwyczajny, Gryka, Gruszka, Grzyby jadalne, Guma karobowa (emulagtor E410), Imbir, Indyk, Jabłko, Jagnięcina, Jarmuż, Jeczmień, Jelenina, Jogurt, Kaczka, Kakao, Kalafior , Kalarepa, Kalmar, Kamut (stara odm.pszenicy), Kantalup, Kapusta czerwona, Kapusta pekińska, Kapusta włoska, Karczoch, Kasztan jadalny, Kawa, Kiwi, Kminek zwyczajny, Kokos, Kolendra, Komosa ryżowa, Koper, Koper włoski, Krewetka, Kropidlak czarny, Kukurydza, Kumys, Kurczak, Łosoś, Łubin, Mak, Makrela, Malina, Małże, Mandarynka, Mango, Marchew, Maślanka, Migdał, Miód, Mleko, Mleko kozie, Morela, Mozzarella, Natka pietruszki, Ogórek, Olej szafranowy, Oliwa, Oregano, Orkisz, Orkisz zielony, Orzech laskowy, Orzech makadamia, Orzech nerkowca, Orzech włoski, Orzech ziemny, Owies, Owoc karobu, Papaja, Papryka, Parmezan, Pasternak, Pestka dyni, Pestka słonecznika, Pieprz cayenne, Pieprz czarny, Pietruszka zwyczajna, Pistacja, Pomarańcza, Pomidor, Por, Porzeczka, Proso, Pstrąg, Pszenica, Pszenica samopsza, Roszponka, Rozmaryn, Rukola, Ryż, Rzepak, Rzeżucha, Rzodkiew, Sałata lodowa, Sałata siewna, Sardynka, Seler, Seler naciowy, Ser Appenzeller, Ser Gruyère, Ser kozi, Ser owczy, Ser tylżycki, Serek wiejski, Sezam, Siemię lniane, Skorzonera, Słonecznik bulwiasty, Soczewica, Soja, Sola, Struś, Szałwia, Szarłat, Szczypiorek, Szparagi, Szpinak, Śledź, Śliwka, Truskawka, Tuńczyk, Twaróg, Tymianek, Wanilia, Wieprzowina, Wiśnia, Wołowina, Ziemniak, Żółtko jajka, Żyto

*mogą ulec zmianie

2018 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲