Mikroflora jelitowa a nasz system immunologiczny

Co nowego

Identyfikacja i analiza ilościowa żyjących w naszych jelitach aktywnych metabolicznie mikroorganizmów polegała do niedawna na pracochłonnej hodowli na pożywkach, pozwalając na wykrycie jedynie niewielkiej części drobnoustrojów. Natomiast współczesne metody genetyki molekularnej pozwalają na jednoczesną identyfikację dużej liczby różnego rodzaju bakterii jelitowych.

Sprawia to, że ​​ u każdego pacjenta można szybko i przy rozsądnych cenach, rozróżnić
zdrową florę bakteryjną jelit od zaburzonej, która może prowadzić do poważnych zagrożeń chorobowych, związanych z nieprawidłową kolonizacją bakteryjną zwaną dysbiozą.

Wcześniejsze ustalenia odnośnie ogromnego znaczenia prawidłowej funkcji jelit dla naszego zdrowia nie uległy zmianie. Wręcz przeciwnie, molekularne testy genetyczne jeszcze bardziej podkreślają kluczowe znaczenie funkcji jelit w licznych schorzeniach, co potwierdzono w wielu badaniach doświadczalnych i klinicznych.

Obejmuje to nie tylko choroby zapalne jelit lub zespół jelita drażliwego, ale także cukrzycę, alergie, astmę, chorobę zapalną stawów, a nawet zaburzenia psychiczne.

Jak działa nowy test?

Pacjent dostarcza próbkę kału, której około jedna trzecia składa się z bakterii jelitowych. W laboratorium izoluje się obecne w niej DNA, jako genetyczny „odcisk palca” bakterii, dzięki czemu można je zidentyfikować. Następnie ocenia się odchylenie tego składu od normalnej flory bakteryjnej, tj. w porównaniu ze składem bakterii w jelitach u osób zdrowych (bez objawów chorobowych). W zależności od stopnia tego odchylenia, mówi się o nasileniu dysbiozy, prezentując je w formie wartości liczbowej, jako wskaźniku/indeksie dysbiozy. Indeks dysbiozy 3 będzie oznaczał umiarkowane zmiany, natomiast indeks dysbiozy 5 stanowi poważne zaburzenie patologiczne.

Taka forma diagnostyki otwiera nowe możliwości, ponieważ w krótkim czasie można określić za pomocą jednego badania, jakich pożytecznych mieszkańców jelita może brakować, a których niechcianych drobnoustrojów jest w nadmiarze.

W połączeniu z innymi badaniami kału można dostosować indywidualną terapię, co wcześniej nie było możliwe.

Z jakimi chorobami wiąże się nieprawidłowa flora jelitowa?

Poniżej zilustrowano kilka przykładów, gdzie zmieniony skład mikroflory jelitowej wpływa na rozwój innych chorób.

Dysbioza i zapalne choroby jelit

Test genetyczny bakterii jelitowych ułatwia różnicowanie nieswoistych chorób zapalnych jelit oraz zespołu jelita drażliwego. W porównaniu do osób zdrowych, u pacjentów z zespołem jelita drażliwego dysbioza jest umiarkowana, zaś u pacjentów z przewlekłymi chorobami zapalnymi jelit (jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna) można wykryć dysbiozę o wysokim nasileniu.

Dysbioza i alergia

Z wielu badań wynika, że ​​istnieje silny związek pomiędzy występowaniem alergii a dysbiozą. U dzieci z astmą alergiczną wykryto dominację bakterii Clostridium difficile i jednoczesny obniżony poziom Bifidobacterium.

Dysbioza, otyłość i cukrzyca

Zaburzona flora bakteryjna jelit może mieć związek z chorobami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca. Badania dowodzą, że występuje tu zbyt niska kolonizacja bakterii Bacteroidetes i dominacja Firmicutes, co wraca do normy po powrocie do normalnej wagi.

Jakie ukierunkowane terapie umożliwia nowy test?

Odkrycia nowych badań kału, jako wskazówka do ukierunkowanych działań terapeutycznych

Potencjalne działania terapeutyczne mogą obejmować przyjmowanie pożądanych mikroorganizmów (probiotyków) i/lub prebiotyków, ziołolecznictwo, terapię odżywczą, zmianę diety i inne.

Często podczas infekcji nie można obejść się bez stosowania antybiotyków, które mogą zniszczyć także pożyteczne bakterie jelitowe. Badanie to pozwala ocenić szkody spowodowane przez przyjmowane antybiotyki i dokładnie określić jakie są w danym przypadku pożądane bakterie jelitowe, aby rozpocząć ukierunkowaną terapię.

Co można zrobić samemu

  • Spożywanie odpowiedniej ilości kalorii
  • Zrównoważone proporcje tłuszczu, białka i węglowodanów w diecie
  • Odpowiednie spożycie warzyw, sałatek i owoców
  • Odpowiednie spożycie błonnika
  • Optymalizacja wagi
2018 © SYNLAB Polska. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności
do góry ▲